Wetenschappers hebben waarschijnlijk hét wondermiddel tegen een kater ontwikkeld. Een nieuwe gel – gemaakt van ijzer en melkeiwit – zorgde ervoor dat laboratoriummuizen minder snel dronken werden. Het is een stap dichter naar het ontwikkelen van een anti-katerpil, die ook kan zorgen voor minder alcoholschade op lange termijn. Wij proosten op dit nieuws en namen de resultaten even onder de loep.
De gel is een combinatie van ijzeratomen en het melkeiwit beta-lactoglobuline. Alcohol is niets meer of minder dan gif voor het lichaam. Als het in ons spijsverteringsstelsel terechtkomt, breekt het lichaam de alcohol af. Tijdens dit afbraakproces produceert het lichaam het bijproduct acetaldehyde, dat katers veroorzaakt en op termijn de lever beschadigt.
Nieuwe gel zet alcohol direct om in acetaat
Als alcohol in het spijsverteringsstelsel terechtkomt, breekt het enzym ADH (alcoholdehydrogenase) de alcohol af en zet het giftige goedje om in aceetaldehyde, wat daarna wordt omgezet in acetaat. Helaas komt bij
dit afbraakproces een stofje vrij dat een kater veroorzaakt. Dit stofje heet acetaldehyde (spreek het maar eens uit na een fles whisky). Door dit stofje voel jij jezelf zo beroerd na een avond stappen.
Acetaldehyde is ook schadelijk voor de nieren en de lever. Mensen die veel drinken krijgen op den duur leverklachten en andere lichamelijke problemen door dit stofje. De nieuw ontwikkelde gel zet alcohol meteen om in acetaat, dus het giftige tussenproduct komt dan niet vrij. Het resultaat is een katervrije zondag, heerlijk toch?
Volgens de betrokken wetenschappers is deze gel een doorbraak. Het kan namelijk de schade van chronisch drinken voorkomen. De gel is op muizen getest, zij werden minder snel dronken en hadden weinig tot geen last van de nasleep van alcohol. “Als dit bij mensen werkt, hebben we een wondermiddel tegen een kater ontwikkeld”, aldus biochemicus Duo Xu van Stanford University.
Minder snel dronken van alcohol
Om de gel te testen voerde Duo Xu het aan acht muizen en wachtte vervolgens acht minuten voordat ze de knaagdieren alcohol gaven. Acht andere muizen kregen de gel zonder ijzer en nog eens acht muizen kregen alleen alcohol, zonder de gel. De resultaten waren volgens deze wetenschappers ‘baanbrekend en uniek’. De muizen die de gel met ijzer en melkeiwit kregen, herstelden significant sneller.
Het alcoholgehalte van de muizen die het ijzermelkgel hadden gekregen, was in de loop van de tijd veel lager dan bij de rest van de knaagdieren het geval was. Alle muizen vielen flauw, maar de testgroep met het mengsel werd twee uur eerder wakker en reageerde alerter en actiever dan bij de andere muizen het geval was. Bovendien werd er minder schade aan de lever van deze groep geconstateerd.
Zes uur na de test werden alle muizen aan een test onderworpen. De muizen die de gel hadden gekregen, reageerden efficiënter in een waterdoolhof dan de rest. De prestaties waren vergelijkbaar met muizen die nog nooit alcohol hadden gekregen. Nu de wetenschappers weten dat het veilig is voor muizen, willen ze de gel op termijn bij mensen gaan testen. Het rapport is gepubliceerd in het online wetenschapsblad Nano Technology.
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief