Future You: een AI-programma waarmee mensen met hun toekomstige zelf kunnen praten

Future You: een AI-programma waarmee mensen met hun toekomstige zelf kunnen praten

michel borggreveMichel Borggreve
3 minuten
future-you-een-ai-programma-waarmee-mensen-met-hun-toekomstige-zelf-kunnen-praten

Stel je voor dat het mogelijk zou zijn om in een tijdmachine te stappen en met je toekomstige zelf te praten, wat zou je dan vragen? Er zijn onderzoeken gedaan naar deze vraag en daar kwamen verrassende antwoorden uit. Op basis van deze onderzoeken hebben ontwikkelaars van kunstmatige intelligentie Future You ontwikkeld, een chatbot waarmee iemand een conversatie met zijn of haar toekomstige zelf kan voeren.




De onderzoeken van zogeheten ‘toekomstige zelfcontinuïteit’ vormden de basis voor project Future You, een systeem dat mensen in staat stelt om verbinding te maken met door AI gegenereerde versies van hun toekomstige zelf. Dit systeem gebruikt een Large Language Model (LLM) om op basis van achtergrondinformatie van de gebruiker een leeftijdsgebonden avatar te creëren waarmee gecommuniceerd kan worden.

Het ‘Future You’ project

Voor het eerst in de geschiedenis is het door middel van kunstmatige intelligentie mogelijk om met je toekomstige zelf te communiceren. Project Future You is ontwikkeld door onderzoekers van MIT Media Lab en verschillende andere internationale medewerkers. De ontwikkelaars hebben het voor elkaar gekregen om een simulatie te maken van gebruikers die 60 tot 70 jaar oud zijn. Het is ontworpen om mensen een dieper gevoel van verbondenheid met zichzelf te geven.




De betrokken ontwikkelaars en onderzoekers hebben het project gedetailleerd beschreven in een paper, dat op 1 oktober vorig jaar in preprintdatabase arXiv is gepubliceerd. Gebruikers kunnen praten met hun toekomstige zelf door middel van een complexe tekstinterface over onderwerpen zoals doelen, overtuigingen en vooruitzichten. Auteur van de studie, Hal Hershfield, is tevens hoogleraar psychologie aan de UCLA.

“De interactieve, levendige componenten van het platform geven de gebruiker een ankerpunt en nemen iets dat kan leiden tot angstige overpeinzingen en maken het concreter en productiever” aldus Hershfield in een verklaring.

future-you

(Afbeelding: AI Gemini)

Hoe werkt het?

Het eerste onderdeel van Future You is een model voor het genereren van afbeeldingen. Dit innovatieve model is ook door de bovengenoemde ontwikkelaars gemaakt en heet ‘StyleClip’. Het model maakt op basis van een selfie een model van hoe de gebruiker eruit zal zien op 60-jarige leeftijd. Daarbij worden uiterlijk kenmerken zoals rimpels en grijs haar uiteraard toegevoegd.

Vervolgens creëert de chatbot van Future You een model, inclusief avatar, op basis van het biografische verhaal van de gebruiker. Dit wordt gemaakt op basis van verstrekte informatie, zoals demografische gegevens, huidige levensstatus, doelen voor de toekomst en andere ingevoerde gegevens. Door kunstmatige intelligentie is het vervolgens mogelijk om te chatten met je toekomstige zelf over paden naar de toekomst, adviezen, en hoe het leven van diegene er later uit zou kunnen zien.




De ontwikkelaars van Future You namen voorzorgsmaatregelen om gebruikers te beschermen tegen mogelijke negatieve wendingen in gesprekken met hun toekomstige zelf. Het systeem benadrukt regelmatig dat het slechts één mogelijke toekomst schetst, gebaseerd op de antwoorden uit de vragenlijst, en dat andere antwoorden tot compleet andere scenario’s kunnen leiden.

 

‘Future You’ voor een betere geestelijke gezondheid

Het project is niet alleen ontwikkeld voor entertainment. Uit de bovengenoemde onderzoeken blijkt dat praten met je toekomstige zelf goed is voor de geestelijke gezondheid, hoe gek dat ook klinkt. De onderzoekers van het project trokken 344 Engelstalige deelnemers tussen de 18 en 30 jaar aan, die 10 tot 30 minuten lang in interactie gingen met een weergave van hun toekomstige zelf. De meeste deelnemers gaven aan dat hun angstniveau afnam, hun motivatie toenam en dat ze een sterkere verbondenheid voelden met hun toekomstige zelf.




Volgens de onderzoekers kan een grotere mate van verbondenheid met het toekomstige zelf een positief effect hebben op hoe mensen beslissingen op de lange termijn nemen. Dus als je een beetje angstig voor de toekomst bent, kun je even een goed gesprek met jezelf voeren. Je kunt het zelf uittesten door een account aan te maken en de vragen naar waarheid in te vullen. Het is nog net geen Back to the Future, maar het scheelt niet veel. Succes!

Future You

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ook interessant

Adblock Detected

Steun ons door uw AdBlocker-extensie in uw browsers voor onze website uit te schakelen.