Met deze 4 hacks intensiveer je de smaak van koffie

by Michel Borggreve
44 views 4 minuten read
hacks smaak intensiveren koffie

Het zwarte goud, een lekker bakkie pleur, of een kopje troost. Iedere liefhebber van koffie heeft zijn eigen benaming voor dit populaire drankje. Het wordt wereldwijd gedronken en er hangen hele subculturen en beroepen aan vast. Maar wat als je een kopje koffie nog lekkerder zou kunnen maken?

Er zijn namelijk hacks waarmee je jouw bakkie koffie nog intensiever kunt laten smaken. Als je de ochtend graag met een kop koffie begint, dan is dit een artikel dat je zeker niet mag missen. Wij hebben namelijk 5 hacks gevonden waarmee je de smaak van koffie kunt intensiveren. Na het lezen van dit artikel smaakt je bakkie nog lekkerder.

De geschiedenis van koffie

Pak er maar vast een lekker bakkie koffie bij, want we gaan eerst de geschiedenis van dit zwarte goedje uitlichten. Waar komt jouw dagelijkse kopje koffie eigenlijk vandaan? Er zijn inmiddels talloze landen die beweren dat ze dit drankje hebben ‘uitgevonden’. Echter, is koffie door de ogen van gerenommeerde historici terug te leiden naar één land: Ethiopië.

Het meest aanvaarde verhaal is dat koffie – van de cafea plant uit de regio Kaffa in Ethiopië – in 850 na Christus is ontdekt door een geitenhoeder uit die regio. Deze geitenbaas, Kaldi genaamd, zag dat zijn geiten wel erg actief werden van het eten van bonen van een plant, waarna hij ze plukte en er een drankje van maakte.

In de eeuwen die volgden verspreidde koffie zich over het hele Midden-oosten, waarna het in de 17de eeuw door Europese handelaren naar ons continent werd gebracht, het waren Italianen, dus dat verklaart de koffiecultuur aldaar. Later verspreidde koffie zich over heel Europa, tot vandaag de dag.

koffie geschiedenis

Unsplash

Hacks om de smaak van koffie te intensiveren

Ben je al in slaap gevallen tijdens deze geschiedenisles? Neem nog een verkwikkende slok koffie, want nu krijg je praktische informatie op je schoteltje. Hoe kun je jouw bakkie pleur nog lekkerder maken? Dat heeft allemaal te maken met de optimalisatie van water, de maalgraad en de machine waarmee je de koffie klaarmaakt. Laten we beginnen.

1. De aanpassing van de maalgraad en hoeveelheid koffie

Ten eerste is het belangrijk dat je de koffiebonen pas maalt als je ze gaat verwerken. Zo haal je meer aroma uit de boon, want koffie dat gemalen wordt bewaard verliest sneller zijn sterkte. Meer koffie gebruiken is ook handig. Hou 7 gram koffie per 100 ml in gedachten. Als je meer gebruikt wordt je koffie logischerwijs sterker en dus intenser van smaak.

Daarnaast is de maalgraad van belang. Je moet er de juiste balans in zien te vinden, door te proeven uiteraard. Hoe fijner je de koffie maalt, hoe intenser de smaak. Maar als je te fijn maalt, dan wordt de smaak bitter. Experimenteer met de maalgraad tot je de voor jou juiste smaak hebt.

koffie maalgraad

Unsplash

2. Optimaliseer het water voor je koffie

Je kunt gewoon leidingwater gebruiken voor je koffie, maar daar zit veel te veel kalk in. Als je de smaak wil intensiveren, zul je moeten investeren in vers en schoon water. Gebruik bronwater en al helemaal geen water dat al een tijdje in het reservoir van het apparaat zit. Dat is zonde van je koffie.

De ideale temperatuur van het water voor je koffie ligt tussen de 90 en 96 graden Celsius. Kokend water kan koffie namelijk ‘verbranden’, wat afdoet aan de smaak van het goedje. Dan wordt het te bitter en dat wil je niet. De smaak kan ook zuur worden, dus gebruik geen kokend water.

koffie

Unsplash

3. Apparatuur en je koffiekopje

Het is belangrijk dat je investeert in goede apparatuur voor je kopje koffie, maar deze apparaten kunnen nogal prijzig zijn. Als je een regulier bonenapparaat gebruikt, moet je er minstens voor zorgen dat de machine kalkvrij is. Maak hem dus regelmatig schoon. Anders kan de koffie een zure smaak krijgen.

Als je jouw bakkie troost op een andere manier maakt, loont het om eerst het kopje te verwarmen waar je de koffie in gaat doen. Koffie kan ‘schrikken’ en vervolgens inleveren op smaak. Schenk het daarom in een voorverwarmd kopje en je zal het verschil zeker proeven.

koffie water

4. Keuze van bonen

Het is wellicht een inkoppertje, maar koffiebonen met een extra dark roast stempel, zijn intenser van smaak. Je zal dus voor deze optie moeten kiezen als je de koffie intenser wil proeven. Elke supermarkt heeft zakken koffie met verschillende waarden aan sterkte. Kies de sterkste optie.

Als je echt het uiterste uit je bonen wil halen, haal je geen zak koffie in de supermarkt, maar bij een branderij. Het nadeel is de prijs, maar je krijgt er wel een intenser kopje koffie voor terug. Wat als we zeggen dat je ook kunt afvallen van koffie? Probeer bonen van een branderij en je haalt je bakkie pleur nooit meer bij de Appie. Hoe drink jij je koffie? laat het weten in een reactie onder dit artikel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Dagelijks artikelen in je inbox!

Ook interessant

Laat een reactie achter