Dit kost het om de Mount Everest te beklimmen

Dit kost het om de Mount Everest te beklimmen

michel borggreveMichel Borggreve
4 minuten
kosten-beklimmen-mount-everest

Het beklimmen van de Mount Everest staat op de bucketlist van veel mensen. Sinds Tenzing Norgay en Edmund Hillary in 1953 als eersten de top van de Mount Everest wisten te bereiken, proberen elk jaar gemiddeld 500 mensen hun prestatie te evenaren. Ongeveer 50 procent van hen haalt uiteindelijk de top. Er hangt echter een behoorlijk prijskaartje aan deze iconische expeditie.




Met een gemiddeld inkomen kom je er namelijk niet. Je zal een leuk bedrag aan spaargeld weg moeten leggen als je de hoogste berg ter wereld wil bedwingen. Bovendien moet je in topconditie zijn en regelmatig in de klimhal te vinden zijn, want onervaren de berg op gaan is zeer onverstandig. Wij hebben de totale kosten van het beklimmen van de Mount Everest opgezocht.

kosten-beklimmen-mount-everest-expeditie

(Bron: Freepik)

Eerst wat informatie over deze legendarische berg

De Mount Everest – in het Nepalees Sagarmatha en in Tibetaans Chomolungma genoemd – ligt op de grens tussen Nepal en Tibet. De berg is het hoogste punt van het Himalayagebergte. Volgens de laatste meting van aardwetenschappers is de Mount Everest 8848 meter hoog en is het naar schatting tussen de vijftig en zestig miljoen jaar oud.

De berg is ontstaan doordat twee aardplaten tegen elkaar botsen. De Indische Plaat en de Euraziatische Plaat zijn nog steeds actief, de Mount Everest groeit jaarlijks met enkele centimeters. De berg wordt al eeuwen beklommen en heeft veel slachtoffers geëist. Valpartijen, bevriezing en gebrek aan zuurstof op grote hoogte zijn verschillende alpinisten fataal geworden.




Sommige van hen liggen er nog steeds en worden gebruikt als richtpunt. De bekendste is de Indiër Tsewang Paljor, die in 1996 tijdens een sneeuwstorm omkwam. Door de kou is zijn lichaam goed bewaard gebleven, evenals zijn kleding. Bergbeklimmers die de Mount Everest via de noordkant beklimmen kunnen Green Boots  – zoals zijn bijnaam luidt – zien liggen.

alpinist-beklimmen-mount-everest

(Bron: Freepik)

Dit zijn de kosten voor het beklimmen van de Mount Everest

Het beklimmen van de Mount Everest is dus niet zonder risico’s. Je zal dus in eerste instantie geld kwijt zijn aan de sportschool en aan flink wat lessen bergbeklimmen voordat je aan deze expeditie kan beginnen. Deze kosten rekenen we voor het gemak niet mee. Ook de kosten van het benodigde materiaal en een warme slaapzak laten we achterwege, al moeten we erbij vermelden dat je nu al op een paar duizend euro zit.

De grootste kostenpost begint namelijk in Nepal. Vanuit dit land begint de expeditie aan de zuidkant van de Mount Everest. Nepal verleent jaarlijks 800 vergunningen aan alpinisten. Deze vergunning kost 15.000 dollar. Daarbovenop betaal je 3000 dollar aan afvalheffing en andere kosten voor het schoonmaken van de berg. Je laat namelijk zuurstofflessen en andere rotzooi achter tijdens de tocht naar boven.




Die zuurstofflessen en ander materiaal kost ook duizenden euro’s. Om gebruik te maken van de logistiek, tenten, sherpa’s en eten en drinken, moet je ook diep in de buidel tasten. De prijzen lopen uiteen van 20.000 dollar tot meer dan 40.000 dollar. Ook het vervoer vanuit Kathmandu naar de berg kost flink wat geld. De gemiddelde expeditie naar de top van de Mount Everest – als je de top al weet te bereiken – kost tussen de 40.000 en 100.000 dollar. We zetten de kosten even op een rijtje:

KostenpostBedrag
Vergunning$15.000
Heffingen en administratie$3.000
Expeditiekosten$20.000 - $60.000
Vervoer naar de berg$3.000
Totaal$40.000 - $100.000

Hoe gevaarlijk is het beklimmen van de Mount Everest?

Het beklimmen van de Mount Everest is niet zonder gevaar, zelfs niet als je een ervaren gids bij je hebt. Moeder natuur slaat genadeloos om zich heen, dus het is vechten tegen de elementen. Als je dichterbij de top komt, is het zuurstofgehalte in de lucht nog maar een derde van dat op zeeniveau en dat geeft risico’s op hoogteziektes, zoals longoedeem en hersenoedeem. Bevriezing van vingers en tenen is ook een reëel gevaar.




Volgens de Himalayan Database zijn er tot nu toe meer dan driehonderd – geregistreerde – alpinisten omgekomen tijdens een expeditie. Het is dus een extreme uitdaging. Desondanks staat het beklimmen van de berg bij veel mensen op de bucketlist. Het is een mentale en fysieke uitdaging die mensen graag bereid zijn om aan te gaan. Daarnaast is de ervaring en het onbetaalbare uitzicht dat ‘de top van de wereld’ biedt de investering meer dan waard.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ook interessant

Adblock Detected

Steun ons door uw AdBlocker-extensie in uw browsers voor onze website uit te schakelen.