Op het moment van schrijven heeft de politie drie verdachten opgepakt voor de verwoestende stadsbrand in Arnhem. Het drietal wordt in ieder geval verdacht van brandstichting, maar er zullen ongetwijfeld nog meer aanklachten volgen. Wat kunnen deze verdachten maximaal voor straf krijgen? Wij hebben het wetboek van strafrecht er even bij gepakt.
Stadsbrand in Arnhem
De schade van de stadsbrand in Arnhem is enorm. Vijf bewoners zijn hun woning verloren en nog eens 45 anderen kunnen hun huis voorlopig niet in. Bovendien gaat het om monumentale panden van 150 jaar oud. Als de verdachten veroordeeld worden, kunnen ze voor de rest van hun leven gaan betalen. Ze zullen echter eerst een tijdje op water en brood moeten.
De politie heeft zojuist bekendgemaakt dat drie verdachten zijn aangehouden in verband met de vernietigende brand in het centrum van Arnhem. Het gaat om mannen van 30, 41 en 57 jaar. De politie gaat uit van brandstichting – een hartverscheurende gedachte.
— Ahmed Marcouch (@ahmedmarcouch) March 8, 2025
Brandstichting in het Wetboek van Strafrecht
De drie verdachten – 30, 41 en 57 jaar – zitten vast op verdenking van brandstichting. In het Wetboek van Strafrecht zijn twee varianten van dit misdrijf opgenomen: opzettelijke brandstichting en brandstichting door schuld, deze misdrijven zijn respectievelijk onder artikel 157 en artikel 158 in het wetboek opgenomen. In beide gevallen zal de dader (of daders) zich voor de rechter moeten verantwoorden.
Opzettelijke brandstichting wordt als een zeer ernstig misdrijf beschouwd door het OM en de rechters. In artikel 157 staan ook twee andere gedragingen, namelijk het opzettelijk teweegbrengen van een ontploffing en het veroorzaken van een overstroming. Als er slachtoffers te betreuren zijn, wordt de zaak nog zwaarder en complexer. In het geval van de stadsbrand in Arnhem zijn er gelukkig geen dodelijke slachtoffers gevallen.
Brandstichting door schuld wordt als een minder zwaar misdrijf gezien, maar de schade kan minstens net zo groot zijn. Dit misdrijf wordt verweten als je onvoorzichtig bent geweest, of hebt nagelaten om voorzorgsmaatregelen te treffen om een brand te voorkomen. Denk hierbij aan een vergeten pan met olie op het vuur, of kortsluiting door een slecht aangelegde hennepkwekerij. Ook in dit geval wordt de zaak complexer en zwaarder als er menselijke slachtoffers bij vallen.
(Bron: still YouTube)
Welke maximale straf kan worden opgelegd voor brandstichting?
Het openbaar ministerie zal eerst moeten bewijzen dat er sprake is van opzettelijke brandstichting of brandstichting door schuld. Dit wordt gedaan door uitgebreid technisch onderzoek door brandexperts, getuigenverklaringen, camerabeelden en ouderwets recherchewerk. Er moet dan worden bewezen dat er sprake was van gevaar voor goederen, levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel.
Als de daders van de stadsbrand in Arnhem opzettelijke brandstichting kan worden verweten, dan kunnen ze een maximale celstraf van 12 jaar krijgen. In dit geval woonden er mensen in het pand, dus was er sprake van levensgevaar voor personen. In dat geval kan de maximale celstraf oplopen tot 15 jaar. Als er iemand om was gekomen zou de strafmaat stijgen tot 30 jaar en levenslang.
Als er sprake is van brandstichting door schuld, kunnen de daders een maximale gevangenisstraf van 6 maanden krijgen, een stuk minder dus. Daarnaast kunnen ze rekenen op een geldboete van vele duizenden euro’s en worden ze aansprakelijk gesteld voor de miljoenenschade die is ontstaan. De daders zullen dus op de spreekwoordelijke blaren moeten zitten, al is dat minder lang dan het krijgen van de maximale straf voor gijzeling.
Meld je aan voor de nieuwsbrief