Als de temperaturen oplopen en het lentezonnetje begint te schijnen, komt de natuur weer tot leven. Het dierenrijk plant zich dan instinctief voort. Nee, je zit geen romantisch verhaal van Disney te lezen, maar een feitelijk verslag van een gigantische orgie in de open lucht. Ook mensen hebben vaker zin in een potje rampetampen tijdens de lente, maar waarom krijgen we deze lentekriebels eigenlijk?
Mensen worden romantischer, vrolijker en energieker als de temperaturen stijgen. We krijgen dan last van lentekriebels en dat levert in veel gevallen hitsige taferelen op. Maar wat zijn lentekriebels eigenlijk? Hoe komt het dat we tijdens dit seizoen meer zin hebben in een avontuurtje tussen de lakens? Wij hebben ons – uit wetenschappelijk oogpunt – verdiept in deze prangende levensvragen.
De echte betekenis van lentekriebels is minder romantisch
Lentekriebels is een woord dat onlosmakelijk verbonden is met het gevoel dat mensen hebben aan het einde van de winter. Dat was in de 17e en 18e eeuw wel anders. Toen werd er met lentekriebels – lentekoorts of spring fever – een aandoening beschreven waarbij mensen last hadden van huidletsel, bloedend tandvlees en extreme vermoeidheid.
Deze ziekte – die alleen in de lente voorkwam – was lange tijd niet te identificeren. Later werd duidelijk dat het een vorm van scheurbuik was, een ziekte waar veel zeevaarders last van hadden. Omdat er in die tijd in de winter weinig verse groenten en fruit voorhanden was, kregen mensen last van vitaminetekort. De bijkomende klachten uitte zich vaak in de lente, na een lange winter zonder voedzaam eten.
(Bron: Unsplash)
Waarom hebben we in de lente vaker zin?
Dat heeft uiteraard allemaal te maken met Moeder Natuur. Deze wispelturige dame is verantwoordelijk voor ons hitsige gedrag tijdens de lente. Wij zijn uiteindelijk ook gewoon dieren, die instinctief willen paren als het weer beter wordt? Waarom? Omdat onze biologische klok weet dat de overlevingskansen van onze nakomelingen groter zijn bij een zacht klimaat waarbij een overschot aan voedsel te vinden is. Dat blijkt uit een studie.
Door deze biologische klok slaan mens en dier keihard aan het ballen als de temperaturen stijgen. De reden dat we dus meer zin hebben in een potje rampetampen tijdens de lente heeft dus te maken met onze oerdrift. Met deze informatie kun jij dus je relatie redden als je in dit jaargetijde buiten de deur hebt gegeten. Het is de schuld van de natuur, punt.
Meld je aan voor de nieuwsbrief