home - Archief - Geld en Carrière - Het vette salaris van een oliebollenbakker in een gebakkraam

Het vette salaris van een oliebollenbakker in een gebakkraam

Michel Borggreve
3 minuten leestijd
salaris oliebollenbakker gebakkraam

We gaan langzaam richting het einde van 2026, dus staan er weer talloze gebakkramen voor supermarkten en tuincentra. De populairste producten die er worden verkocht zijn de oliebollen, die vakkundig door oliebollenbakkers worden bereid. Deze bakkers hebben het erg druk rond deze tijd van het jaar.

Een oliebollenbakker staat de hele dag aan de frituur, zodat wij tijdens de feestdagen een lekkere oliebol kunnen eten. Het is flink aanpoten voor een medewerker van een gebakkraam, want er staan soms lange rijen met klanten. Welke taken heeft een oliebollenbakker behalve frituren en welk salaris staat er tegenover?

De opleiding van een oliebollenbakker

In tegenstelling tot de opleiding van een hartchirurg, heeft een oliebollenbakker geen specifieke vooropleiding nodig. De eigenaar van een gebakkraam heeft soms een MBO-opleiding bakker of patissier gevolgd, deze opleiding duurt gemiddeld vier jaar. Een werknemer van een gebakkraam leert het bakken van oliebollen van de eigenaar van de kraam.

Je moet uiteraard wel een beetje inzicht hebben om een goede oliebol te kunnen bakken, dus wordt er vaak wel gevraagd om MBO denk- en werkniveau. Bij een gebakkraam draait het allemaal om het opdoen van praktijkervaring. Een oliebollenbakker leert dus intern de fijne kneepjes van het vak.

salaris oliebollenbakker

Bron: Oliebollenkraam Westenberg / Muziekwijk Almere

De werkzaamheden van een oliebollenbakker

De naam zegt het al: een oliebollenbakker is de hele dag oliebollen aan het bakken. In de winter – en zeker rond kerst en de jaarwisseling – staan er de hele dag rijen met mensen voor de gebakkraam, die allemaal een lekkere oliebol, appelflap, of berlinerbol willen kopen. Er worden duizenden oliebollen verkocht, dus is het maken van beslag een van de kerntaken.

Om een goede oliebol te kunnen maken, moet je verstand hebben van de ingrediënten, het rijzingsproces en het nauwkeurig frituren van de oliebol. Dat lijkt makkelijk, maar er wordt elk jaar een titel ‘beste oliebol van Nederland’ uitgedeeld door een keurmeester en daar wil elke gebakkraam wel mee aan de haal gaan. Een oliebollenbakker moet dus letter op:

  • Bereiding: nauwkeurig afwegen en mengen van ingrediënten (bloem, gist, melk, etc.) voor het oliebollenbeslag en/of deeg.
  • Rijzen: het beslag op de juiste temperatuur en onder de juiste omstandigheden laten rijzen voor een luchtig product.
  • Frituren: het bakken van de oliebollen en andere lekkernijen (appelbeignets, krentenbollen, berlinerbollen) in olie van een constante temperatuur, meestal tussen de 175 en 180 graden Celsius.
  • Kwaliteitscontrole: zorgen dat de oliebollen krokant van buiten, luchtig van binnen en niet te vet zijn, en de olie tijdig verversen en op temperatuur houden.

Het salaris van een oliebollenbakker

Een oliebollenbakker verdient niet het salaris van een apotheker, maar het werken in een gebakkraam is dan ook vaak een bijbaan. Het is een seizoensgebonden baantje, want een dergelijke kraam staat vaak alleen in het najaar op locatie. Het salaris hangt vaak af van ervaring en de leeftijd van de oliebollenbakker.

Als we kijken op de website van de Nationale Beroepengids, zien we dat een medewerker van een gebakkraam gemiddeld tussen de € 2.446 en € 3.289 per maand ligt. Dan hebben we het over een werkweek van 40 uur. Voor dat geld moeten dagelijks flink wat oliebollen worden gebakken. Koop jij dit jaar oliebollen? Laat een reactie achter onder deze pagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Dagelijks artikelen in je inbox!

Ook interessant

2 Reacties

Jouvence - Amy 13/11/2025 - 15:48

Maken ze met oud en nieuw altijd lekker zelf (al sinds ik mij kan heugen), daar kan geen gebakkraam tegenop.

Reply
michel borggreve
Michel Borggreve 16/11/2025 - 11:04

Daar heb je inderdaad gelijk in. En het is nog goedkoper ook! Fijn weekend!

Reply

Laat een reactie achter