De zomer is weer in aantocht, dus steken we massaal de barbecue aan. Lekker borrelen en genieten van een stukje gegrild vlees zorgt voor het ultieme zomergevoel. Wij hebben een aantal barbecue hacks gevonden waarmee je het barbecueseizoen nog leuker en lekkerder maakt. Of het nu gaat om het schoonmaken van de grill, of het bereiden van een sappige hamburger, met deze hacks maak je het een stuk makkelijker.
Met de onderstaande barbecue hacks weet je zeker dat een dagje barbecueën niet in rook opgaat. Door de onderstaande tips toe te passen minimaliseer je de kans op zwartgeblakerd vlees en een grill die moeilijk schoon te maken is. Het zijn eenvoudige, maar zeer effectieve tips. Zo hou jij tijd over om rustig van je vlees te genieten. Pak er vooral een goed glas whisky bij.
1. Laat de oven het zware werk doen
Als je de barbecue een half uurtje laat opwarmen, kun je het vlees alvast een beetje in de oven laten garen. Op deze manier weet je zeker dat de binnenkant van het vlees altijd gaar is. Het komt bij een te hete barbecue regelmatig voor dat de buitenkant sneller gaar is dan de binnenkant. Door het vlees voor te garen, hoeft het alleen maar op de barbecue worden gelegd voor een rokerige smaak en een knapperige buitenkant.
2. Voorkom het vastplakken van vlees
Als de barbecue goed heet is, kan vlees vast gaan plakken aan het rooster, waarna het gaat scheuren als je het eraf wil halen. Dit kun je voorkomen door zowel het vlees als het rooster lichtjes in te smeren met olie. Kleine stukjes vlees of vis kun je het beste op aluminiumfolie leggen. Je kunt ook wat schijfjes citroen tussen de grill en het vlees leggen. Dat geeft ook nog eens extra smaak aan je gerecht.
Foto: Freepik
3. Gebruik kleinere stukken vlees
Als je gasten honger hebben, wil je niet dat ze lang moeten wachten op een lekker stukje vlees. Het maken van spiesjes is de ideale manier om de bereidingstijd van vlees drastisch te verminderen. Zorg er wel voor dat de stukjes vlees dezelfde grootte hebben. Tip: gebruik metalen spiesjes in plaats van houten exemplaren. Metalen spiesjes geleiden warmte, dat helpt het versnellen van de bereidingstijd.
4. Barbecue hacks voor de sappigste hamburger
Deze tips mogen niet ontbreken in ons rijtje met barbecue hacks. Als je een sappige hamburger wil maken, dan is het belangrijk dat je de burger niet te veel beweegt, zo hou je de sappen binnen in het vlees. Druk de burgers dus ook niet op de grill. Als je op elke burger een stukje ijs legt tijdens het bakken, dan worden ze extra sappig, het vlees neemt vocht op. Laat de burger tussen de 3 en 5 minuten rusten voordat je ze serveert.
Foto: Unsplash
5. Maak je bijgerechten ook op de barbecue
Je hoeft niet heen en weer tussen de keuken en de tuin te rennen als je de bijgerechten ook op de barbecue klaarmaakt. Je kunt bijvoorbeeld aardappels op een spiesje poffen en knoflookbrood kan prima worden gemaakt op aluminiumfolie. Groenten, zoals paprika, uien en champignons kunnen makkelijk worden geroosterd. Op deze manier kun je alles op een plek bereiden en hou je de keuken in huis schoon.
6. Maak de grill schoon met een bal aluminiumfolie
Als je de grill effectief schoon wil maken, dan heb je niet meer nodig dan een bal aluminiumfolie. Maak de grill bij voorkeur schoon als deze nog een beetje warm is. Je propt de folie samen tot een stevige bal, waarna je het langs de roosters schraapt. De bal werkt als staalwol, waarmee je verbrande resten zonder moeite kunt verwijderen.
7. Subtiele rooksmaak aan je eten
Als je een subtiele rooksmaak aan je eten wil geven, heb je niet meer nodig dan een zakje houten rookvlokken, zoals eikenhout of cederhout. Gooi de schilfers in een dichtgevouwen zakje, gemaakt van aluminiumfolie en prik er een aantal gaatjes in. Als je het zakje op de grill legt, zal er langzaam rook vrij. Dit zal invloed hebben op de smaak van je vlees en een rokerige smaak aan je gerecht toevoegen.
Foto: Unsplash
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief