Vrijwel iedereen is weleens naar een restaurant gegaan waar een all-you-can-eat concept wordt aangeboden. Jezelf lekker vol vreten en zuipen voor een vooraf betaalde prijs. Heerlijk, toch? Gasten denken dat ze een goede deal maken, maar die ondernemers zijn natuurlijk niet gek.
Hoe maken deze restaurants winst? Als je op een terras van een brasserie een portie bitterballen bestelt, dan ben je al een derde van het bedrag kwijt dat je betaalt aan de entree voor een vreetschuur. Er zit een geniale gedachte achter, een tactiek waarmee een all-you-can-eat restaurant altijd winst maakt.
Â
Â
All-you-can-eat restaurant
Een all-you-can-eat restaurant is ideaal als je met een grote groep uit eten gaat. Je hoeft niet te wachten op je eten en kunt naar believen een bord babi pangang toppen met een softijsje. Bovendien kun je jezelf uitleven op liters frisdrank, bier en wijn. Voor buitenlands gedistilleerde dranken, zoals whisky, moet je vaak extra betalen.
Enige tijd geleden heeft het tv-programma ‘De Rekenkamer’ onderzocht hoeveel mensen gemiddeld eten als ze naar een all-you-can-eat restaurant gaan. De uitkomst van dit onderzoek is lachwekkend, maar daar komen we later in dit artikel op terug.
Â
Â
Denk je dat jij het gaat winnen van een vreetschuur? Dat is mogelijk, maar alleen als jij ook een juiste tactiek hebt. Laten we eerst dieper ingaan op het concept van een dergelijk restaurant, want het draait allemaal om de menselijke psyche.
Het oog is groter dan de maag
Als je weet dat je naar een all-you-can-eat restaurant gaat, dan eet je zo weinig mogelijk thuis. Je gaat dus met honger naar dat restaurant. Zij weten dat daar ook, dus plaatsen ze de goedkopere producten vooraan in het restaurant, zoals rijst, patat en goedkoop vlees in verwarmde rechauds.Â
De meeste mensen pleuren na binnenkomst hun jas over de stoel en vallen meteen aan. Ze gooien hun bord vol met koolhydraten, zoals aardappelen, rijst of pasta. Dat is ook de bedoeling, want daar zit je al snel vol van. Neem er wat glazen bier en cola bij en je maag knort niet meer.
Â
Â
De duurdere producten, zoals gamba’s, lamsvlees, of biefstuk, moet je door een kok laten bereiden. Toeval? Nee. Als je honger hebt, dan heb je geen zin om te wachten op je eten, dus pak je de eerste rondes vaak eten dat al klaar staat, en die producten kosten een stuk minder voor de uitbaters.
Zo versla je een vreetschuur
Even terug naar tv-programma ‘De Rekenkamer’. Zij hebben uitgerekend dat de gemiddelde bezoeker 4 volle borden en 6 glazen drinken nuttigt tijdens een bezoek aan een vreetschuur. Dit kost de eigenaar van het restaurant ongeveer 16 euro. Wat betaal jij aan entree? Het dubbele waarschijnlijk.Â
Jij denkt dat je een goede deal hebt, maar de eigenaren lachen de ballen uit hun broek. Met de bovenstaande tactiek maken ze altijd winst. Er is echter een tactiek waarmee jij een all-you-can-eat restaurant kunt verslaan.
Sla alles met koolhydraten over en eet alleen vlees en/of vis. Loop meteen door naar de wok en gooi je bord vol met lam, vis en biefstuk. Na vier rondes heb je dat geld er wel uit. Skip de toetjes en drink water in plaats van frisdrank of bier. Eet smakelijk.
Lees ook: Dit zijn de 7 mooiste bars ter wereld.
Â
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief